v.l.n.r. sprekers Jeroen de Boer (Gemeente Amersfoort), Dick van Rhee (Rabobank Amersfoort Eemland) en Arjan Bijman (Klimaatmissie Nederland) voor het op 5 juli te openen belevingscentrum

Wonen zonder aardgas. Hoe kunnen gemeenten de hoge ambities realiseren?

Het samenwerkingsverband Klimaatmissie Nederland organiseert op vrijdag 5 juli in het Amersfoortse ICOONtheater een speciale bijeenkomst voor gemeenten en partners. Tijdens deze ochtendbijeenkomst staat het werkelijk organiseren en realiseren van aardgasvrij wonen centraal.

Gemeenten moeten uiterlijk eind 2021 een warmtevisie vaststellen, met hierin een tijdspad wanneer wijken worden verduurzaamd en van het aardgas afgaan. In Nederland moeten 7 miljoen woningen aardgasvrij gemaakt worden. Om dit te realiseren is een grootschalige, planmatige en wijkgerichte aanpak nodig.

Wijkgericht verduurzamen van woningen is een technische, financiële en sociale opgave. Wanneer zijn de woningen gebouwd, welke woningtypen staan er in een wijk en welke maatregelen zijn er noodzakelijk? Hoe krijgen we voldoende vakmensen die al deze maatregelen kunnen uitvoeren? Hoe overtuig je mensen collectief in een wijk om te gaan wonen zonder aardgas? En hoe kan het verduurzamen van woningen voor alle woningeigenaren betaalbaar worden gemaakt oftewel hoe maken we het mogelijk voor Jan en Alleman?

Arjan Bijman, hoofdregisseur van Klimaatmissie Nederland: “De doelen worden alleen gehaald bij een integrale benadering. Gemeenten willen wel degelijk wijkgericht verduurzamen, maar een echt doeltreffende integrale aanpak is veelal nog niet voorhanden. Wij helpen gemeenten in Nederland met de grote opgave en hoge ambities die er zijn. Samen met onze partners realiseren we één loket voor alle woningeigenaren: van inmeten, adviseren, uitvoeren, controleren tot een dynamisch onderhoudsplan voor de woning. Projecten in Amersfoort Vathorst (woningen na 1995) en Amersfoort Schothorst (jaren 70 woningen) zijn mooie voorbeelden hoe het daadwerkelijk georganiseerd kan worden in een wijk voor elke woningeigenaar.”

Tijdens de ochtendbijeenkomst op 5 juli brengt het samenwerkingsverband Klimaatmissie Nederland ten tonele hoe aardgasvrij, gezonder en comfortabeler wonen niet alleen wordt georganiseerd maar vooral ook gerealiseerd. Bewoners en partners vertellen over hun praktijkervaringen en de gemeente Amersfoort over haar ambities, ervaring en aanpak.

De bijeenkomst wordt afgesloten met de officiële opening van het Bewoners Belevingscentrum in de vestiging Rabobank Amersfoort Vathorst. Klik hier voor het programma en direct aanmelden.