AAN DE SLAG MET JE WONING

Je woning energievriendelijker en comfortabeler in 3 stappen

#opwegnaaraardgasvrij

Een gezonder binnenklimaat, lekker koel in de zomer, comfortabel in de winter en grip op je energiekosten! Hoe dan? Het begint met een persoonlijk Klimaatplangesprek waarna er een Klimaatplan voor jouw woning wordt uitgewerkt. Je woonsituatie wordt doorgenomen en de verschillende maatregelen die geschikt zijn voor jouw woning worden besproken. Dit alles inclusief de kosten, subsidie(s) en de financieringsmogelijkheden.

Persoonlijk Klimaatplangesprek en Klimaatplan voor jouw woning

Tijdens een persoonlijk (online)Klimaatplangesprek (via Teams) van 60 tot 90 minuten wordt je hele huis inclusief je woonsituatie doorgenomen.

Het Klimaatplan
Tijdens het Klimaatplangesprek gebruiken we de door onszelf ontwikkelde ‘Mooier Wonen’-software om de huidige woonsituatie goed in beeld te krijgen. Tijdens het gesprek maken we virtueel een rondje langs alle ruimtes in de woning en bepalen we samen welke ingrepen er wel of niet nodig zijn voor jouw Klimaatplan. Je kunt thuis of op een andere locatie in een ontspannen setting het Klimaatplangesprek voeren. Het is niet nodig om tijdens het gesprek locaties in de woning te laten zien. Wij adviseren dan ook om te kiezen voor een zo groot mogelijk ‘meekijkscherm’, mede ook omdat wij ons scherm delen tijdens het gesprek om zo op een gestructureerde wijze alle stappen voor het Klimaatplan te kunnen doorlopen.

De onderwerpen die altijd aan bod komen zijn:

 • Zonnepanelen huidige of te plaatsen of aan te vullen naast de huidige
 • Ventilatie in de woning
 • Lage temperatuur verwarming (vloerverwarming of lage-temperatuur-radiatoren)
 • Airco (indien van toepassing)
 • Meterkast
 • Inductie koken
 • Warmtepompboiler (indien van toepassing)
 • (Hybride) Warmtepomp installatie
 • Natuurbescherming
 • Centrale faciliteiten
 • Projectbegeleiding
 • Financiering (indien van toepassing)
 • Maandlasten nu
 • Maandlasten in de nieuwe situatie
 • Verbruik huidige situatie
 • Verbruik na aanpassingen (wat levert het op!)
 • Subsidie(s)
 • Onderhoud
 • Prognose voor de komende 20 jaar

Indien van toepassing komen de volgende bouwkundige maatregelen aan bod:

 • Kierdichting
 • Gevelisolatie
 • Dakisolatie
 • Vloerisolatie
 • Ramen, kozijnen en deuren
 • Extra overige werkzaamheden

Dit alles resulteert in een begroting die heel dicht in de buurt van de werkelijkheid komt. Wij noemen dit een 80% offerte. Je krijgt hierbij een heel goed beeld van alle ingrepen in de woning en de bijbehorende kosten inclusief installatie en BTW.

Na het Klimaatplangesprek verwerken wij alles tot een begrijpelijk rapport waarin alles wat we hebben besproken is vastgelegd. Per uitgewerkte variant ontvangt je een afzonderlijk rapport.

Een veel gehoorde reactie van bewoners aan het einde van het Klimaatplangesprek:

“Ik heb in korte tijd echt heel veel geleerd over de mogelijkheden die er zijn om mijn huis op een verantwoorde wijze te verduurzamen. Het geeft mij niet alleen inzicht in de kosten maar ook een reëel beeld van wat het oplevert als ik aan de slag ga met mijn weg naar (uiteindelijk) aardgasvrij wonen. Het mooie van de aanpak van Klimaatmissie Nederland is dat alles via 1 loket aangeboden wordt. Ik zie eindelijk door de bomen het bos weer”.

En dan, daarna …
Enige tijd na de uitlevering van de Klimaatplannen nemen wij contact met je op om het geheel nog eens door te spreken. Soms resulteert dit in een aangepast variant die wij dan uiteraard voor je uitwerken. Als er voldoende vertrouwen en overzicht is kun je ervoor kiezen om de volgende stap te zetten nl. de inmeting op locatie (zie stap 2).

Investering in Klimaatplan voor jouw woning gebouwd na 1995 zonder bouwkundige maatregelen
De kosten voor een Klimaatplangesprek voor woningen die zijn gebouwd na 1995 zonder bouwkundige maatregelen zijn € 175,- (incl. 21% BTW). Let op! Dit geldt ook voor woningen die zijn gebouwd voor 1995 maar die wel al voldoende zijn geïsoleerd waardoor er geen bouwkundige maatregelen meer nodig zijn.

Investering in Klimaatplan voor jouw woning gebouwd voor 1995 met bouwkundige maatregelen
Bij woningen die zijn gebouwd voor 1995 zijn vaak ook bouwkundige maatregelen noodzakelijk (Bijvoorbeeld: kozijnen/glas vervangen, isolatie etc.). Dit vraagt meer tijd en aandacht tijdens het Klimaatplangesprek. De kosten voor dit Klimaatplangesprek zijn € 225,- (incl. 21% btw).

Tijdens het Klimaatplangesprek worden in veel gevallen een aantal scenario’s uitgewerkt. Denk hierbij aan een scenario All-Electric totaaloplossing, onze #geenspijt hybride warmtepomp totaaloplossing of … een deeloplossing waarbij we in stappen de juiste weg naar (uiteindelijk) aardgasvrij wonen bewandelen.

En wat als alles in één keer (financieel) niet haalbaar is?
In één keer een woning aardgasvrij maken met alle benodigde ingrepen die hierbij horen vraagt een flinke investering. Dit is niet voor iedereen direct financieel haalbaar. Daarom delen we de weg naar aardgasvrij wonen op in haalbare en betaalbare stappen als dit nodig c.q. gewenst is.

Sommige gemeenten in Nederland betalen een deel of alle Klimaatplankosten
Met een aantal gemeenten zijn afspraken gemaakt v.w.b. de kosten van een Klimaatplangesprek. Op dit moment worden de kosten van het Klimaatplangesprek en het Klimaatplan volledig vergoed voor bewoners uit de gemeente Hilversum.

Klimaatplangesprek bij u thuis in plaats van online via Teams
Wil je graag een Klimaatplan laten uitwerken bij u thuis? Dat kan! Dit vraagt meer tijd en ook reistijd. De investering hiervoor is dan ook hoger dan een online Klimaatplangesprek. Een gesprek op locatie voor woningen gebouwd na 1995 zonder bouwkundige maatregelen kost dan € 415,-
(incl. 21% BTW). Een Klimaatplangesprek voor woningen gebouwd voor 1995 met bouwkundige maatregelen kost in dat geval € 695,- (incl. 21% BTW). Deze kosten zijn inclusief de benodigde reistijd.

Inmeten en offerte

Ben je akkoord met het Klimaatplan, dan kun je opdracht geven voor het inmeten van jouw woning. De kosten hiervoor zijn € 598,- (inclusief BTW) voor woningen na 1995 (zonder bouwkundige maatregelen) en € 798,- voor woningen voor 1995 (inclusief BTW) (met bouwkundige maatregelen). Zaken zoals de plaats en de capaciteit van de warmtepomp, boiler, radiatoren etc. worden dan definitief bepaald. Na het inmeten wordt de definitieve offerte uitgewerkt.

Uitvoering en controle

Als je akkoord bent met de offerte, gaan we starten met alle aanpassingen in je woning. Wij helpen bij het aanmelden van de werkzaamheden voor de netbeheerder en het aanvragen van de subsidies. De uitvoering van alle maatregelen duurt circa 5 werkdagen.

Na de oplevering starten wij met de monitoring van de installatie. We controleren of de voorspellingen die wij hebben gedaan ook werkelijk kloppen.

Laat je vrijblijvend informeren

Aan de slag met je woning? Klimaatmissie Nederland helpt je graag. Maak een afspraak voor een persoonlijk gesprek inclusief  een Klimaatplan specifiek voor jouw woning.  Heb je een vraag, vul het onderstaande contactformulier in.

Contactformulier

 • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.